A FÖLD NAPJA

Előadások, rendhagyó városnézés, interaktív kvíz, kiállítás, streetfood... 2017. április 21-én, pénteken

 

 

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

 

 

A Soproni Széchenyi István Gimnázium bemutatja:

 

 

A Föld napja

 

 

Élhető jövő?!

 

Fókuszban a városok fejlődése, kihívásai a 21. században

 

Előadások, interaktív játékok, kiállítás,

 

három különböző, a  Föld napjára hangolt, óránként induló rendhagyó városnézés, kóstolók, színes programok

 

2017. április 21. péntek

 

8.00-13.30-ig

 

Soproni Széchenyi István Gimnázium

A projektnap szervezője: A Soproni Széchenyi István Gimnázium 

biológia-kémia-földrajz munkaközössége

 

 Támogatóink: TESCO Hipermarket Sopron, a Soproni Széchenyi István Gimnázium Szülői Munkaközössége és Diákönkormányzata,              valamint a 9.C, 10.A, 10.B, 10.C és 11.C osztályok

 

Részletes program, díszterem:

1.óra (8.00-8.45) 

Köszöntő: Simon György tanár úr,                                                                        

A Föld napja - a projektnap megnyitója – Szabó Miklós igazgató úr                                                                     

Élhető város – előadó: Hoczek László igazgató úr, Roth SZKI

________________________________________________________

2. óra (8.55-9.40)                                                                              

Gaia-elmélet a gyakorlatban - előadó: Orbán Vanessza 12.B

Sopron rekreációs lehetőségei - előadó: Szittyai Bálint 12.C

________________________________________________________

Nagyszünet (9.40-9.55)                                       

Fotókiállítást rendeztünk a díszteremben a Föld napja alkalmából. Diákjaink két témakörben készítettek képeket:                                                                                                                                                                       

 A megújuló energia felhasználása lakókörnyezetemben                                                

 A természet visszahódítja az ember által elfoglalt területeket                                             

A képeken túl, diákjaink megismerhetik a Föld Napja Alapítvány magyarországi törekvéseit. A kiállítást a 10.C osztály készítette és mintegy 40 fotó kerül bemutatásra. A tárlatot megnyitja Kocsis Attiláné tanárnő.                                                                                              

Éhesen tanulni sem lehet! – Streetfood - a városlakók mentsvára?!   Falatkák, sütik, teák, smoothie-k kóstolója a díszteremben és az udvaron -         A gasztropuccs elkövetői a 10.A és a 10.B osztály tanulói.

________________________________________________________

3. óra (9.55-10.40) 

Fenntarthatóság és jövő – Dr. Somogyi Csilla tanárnő gondolatai    

Környezeti szemléletformálás a mai magyar köznevelésben – Gondolatok a Föld napjára  

előadó: Dr. Németh Ádám, szakmai igazgatóhelyettes, Soproni Tankerületi Központ

________________________________________________________

4. óra (10.50.-11.35) 

A poliszok új világa - Smart city-k, út a fenntartható városok felé

előadó: Treml Júlia, gimnáziumunk volt diákja, IV. éves geográfus hallgató, SZTE TTIK Földrajz – Terület-és településfejlesztő szakirány

________________________________________________________

5. óra (11.45-12.30) 

Lakásmegosztás és turizmus - Az Airbnb Budapesten                            

előadó: Dr. habil. Boros Lajos, egyetemi docens, geográfus-szociológus, SZTE TTIK Társadalom-és Gazdaságföldrajzi Tanszék

________________________________________________________

6. óra (12.40-13.25)

Jöjjünk össze - de hol? - A közösségépítés helyszínei a nagyvárosokban

előadó: Dr. habil. Boros Lajos, egyetemi docens, geográfus-szociológus, SZTE TTIK Társadalom-és Gazdaságföldrajzi Tanszék

Minden óra kezdetén: A muzsika bolygója - Zeneművek a Föld napjára hangolva – Tehetségünk, Erdei Simon 10.A osztályos tanuló zongorajátékát hallhatjuk.

 

Részletes program, biológia szaktanterem, udvar, belváros:

Az iskolakert gondozása: A Föld napjára készülve Kocsis Attiláné tanárnő vezetésével a 9. C és 10. C osztályos tanulók megmetszették az udvaron lévő dézsák növényeit. A Szülői Munkaközösség támogatásával felfrissítették a fűszerkertet. Levendulát, rozmaringot, izsópot, citromfüvet, tárkonyt ültettek. A Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola évek óta támogatja iskolaudvarunk szépítését. Az idén árvácskatöveket kaptunk tőlük, melyekkel színesebbé tettük környezetünket.

 

Smoothie-k az egészség jegyében: A 10.B osztály tanulói tartanak kóstolót az udvaron saját készítésű „koktéljaikból”. A friss zöldség-és gyümölcs- alapanyagokat a soproni TESCO-nak köszönhetjük.

 

Föld-napi kvíz: Interaktív játékra hívja a játékos kedvű osztályokat a 11.C osztály. A biológia szaktanteremben csapatokba rendeződve, mentorok segítségével vetélkedhetnek osztályaink. Reményeink szerint a résztvevők nemcsak nagyszerű élményekkel, hanem megannyi hasznos információval és tudással is gazdagodnak!

 

Rendhagyó városnézés: Két kollégánk és két tehetséges diákunk tart Föld-napi vezetést Sopron belvárosában. A tanórákhoz igazított séták keretében városunk ismert épületei, terei kapnak új értelmezést. Az elsősorban diákjainknak szervezett túrákra várjuk az érdeklődő szülőket, kollégákat is. Háromféle útvonal - háromféle látásmód…

 

A periódusos rendszer, mint térkép?! - A város kémiája                                  

idegenvezető: Kiss-Huszta Pálma tanárnő

 

A történelem útvesztőiben – A középkori városszerkezet a mai Sopront is meghatározza?!

idegenvezető: Robotka Csaba tanár úr

 

A természet városa – a város természete – Hatás és ellenhatás, Sopron és környezete példáján

idegenvezetők: Elek Aladár és Jereb Botond mindketten 11.A osztályos tanulók

 

Minden széchenyis osztály legalább egy (de inkább kettő) Föld-napi programon vesz részt 2017. április 21-én, pénteken a hamarosan megjelenő beosztás szerint!


Előadóink:

 Dr. habil. Boros Lajos: Geográfus-szociológus, egyetemi docens - Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Kar, Földrajzi Tanszékcsoport, Gazdasági-és Társadalomföldrajzi Tanszék - szakterülete: településföldrajz, kutatási területei: kritikai földrajz, városföldrajz. Számos földrajzi publikáció szerzője, megannyi belföldi-és külföldi tanulmányút vezetője és résztvevője.    A Magyar Földrajzi Társaság tagja, Aranykréta-díjas oktató. (5-6. óra)

 Hoczek László: Biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, a Roth Gyula SZKI igazgatója, közép-és emelt szintű érettségi vizsgákon vizsgaelnök, a Kitaibel Pál Országos Biológia Verseny főszervezője-versenyfelelőse. Elkötelezett környezet - és természetvédő, gimnáziumunk Föld-napi rendezvényének rendszeres vendége, előadója. (1. óra)

 Dr. Németh Ádám: Jogász, a Soproni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese, korábban Sopron Megyei Jogú Város Humánszolgáltatási Osztályának vezetője. (3. óra)

 Treml Júlia: Gimnáziumunk volt tanulója (végzett 2013-ban, 12.B), a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi-és Informatikai Karának geográfus hallgatója, demonstrátora terület-és településfejlesztő szakirányon. Mesterképzését a Gazdasági-és Társadalomföldrajzi Tanszéken végzi. Tanulmányai során sem szakadt el a várostól – szakdolgozatát Sopron belvárosának rehabilitációjáról írta, szakmai gyakorlatát pedig Sopron MJV Polgármesteri Hivatalának Városfejlesztési Osztályán töltötte. Richter ösztöndíjas, a Magyar Földrajzi Társaság tagja. (4. óra)

 Orbán Vanessza: Gimnáziumunk hat évfolyamos, végzős, humán osztályának (12.B) tanulója. Tanulmányai mellett rendszeresen sportol. Érdeklődési köre irányította továbbtanulási terveit is, ősztől   - reményeink szerint - már az ELTE BTK pszichológia szakos hallgatójaként várjuk vissza az Alma Materbe… Biológia fakultációra készített előadásának Föld-napi „verzióját” adja elő. (2. óra)

 Szittyai Bálint: Gimnáziumunk négy évfolyamos, végzős, reál osztályának (12.C) tanulója. Hatodik éve (hat évfolyamos képzésen kezdett) „szállítja” a sikereket iskolánk számára. Minden jelentős földrajzversenyen, minden évfolyamon (7-12) országos vagy nemzetközi döntőben öregbítette gimnáziumunk hírnevét. Földrajzból kétszeres OKTV döntős. Szeptembertől a leuveni (Belgium) egyetem földrajz szakán folytatja tanulmányait. Bálint idei OKTV pályaművének bemutatásával köszön el. (2. óra)         


 

Gasztropuccs 10.A Bognár Laura, Gyurasits Fanni, Németh Veronika, Olej Ágota, Orbán Brigitta, Vörös Emese - Receptek - Pénteken kóstolhatók... :-)

 

Sajtos pogácsa

Hozzávalók / 6 adag

60 dkg finomliszt

3 db tojás

175 g tejföl

25 dkg margarin

4 tk só

1 teáskanál cukor0

5 dkg élesztő

5 dkg sajt (reszelt)

1 db tojás (a kenéshez)

 

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat.
  2. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát.
  3. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

 

Sportszelet

Hozzávalók / 4 adag

20 dkg tejpor

1 dl víz

10 dkg cukrozatlan kakaópor

50 dkg cukor (kristály)

4 ek rum (vagy rumaroma)

2 csomag vaníliás cukor

15 dkg margarin (sütő)

20 dkg étcsokoládé

1 ek margarin (az étcsokoládéhoz)

  1. A cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet egy lábasba tesszük és alacsony hőfokon,  folyamatosan kevergetve szirupot készítünk belőle (addig főzzük, míg a cukor fel nem olvad a vízben).
  2. Hozzáadjuk a margarint. Ha elolvadt benne, akkor hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport. Jól összekeverjük, tűzről lehúzzuk.
  3. Belekeverjük a rumot.
  4. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kb. ujjnyi vastagon elterítjük benne a masszát.
  5. 1 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed.
  6. Az étcsokoládét felolvasztjuk, hozzáadunk 1 evőkanál margarint és a megdermedt masszát bevonjuk a csoki felével. Ismét hűtőbe tesszük (kb. 30 perc).
  7. Ha megdermedt a csoki a tetején, akkor lehúzzuk az alsó feléről a sütőpapírt és ezt az oldalát is bevonjuk az olvasztott csoki másik felével. Ismét hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
  8. Meleg késsel szeleteljük.

 

 

Túró Rudi

Hozzávalók / 4 adag

A csokimázhoz

70 g étcsokoládé

50 g vaj

1 ek porcukor

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 ek tej

A töltelékhez

250 g tehéntúró (zsíros)

1 db tojássárgája

2 ek porcukor

1 fél citromból nyert citromlé

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)

10 ml habtejszín

 

  1. A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.
  2. Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
  3. Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
  4. Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
  5. Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehűtve kínáljuk.

 

 

Brownie

Hozzávalók / 6 adag

185 g vaj

185 g étcsokoládé (min. 65%-os)

3 db tojás

150 g cukor (kristály)

1 ek vaníliás cukor

55 g finomliszt

55 g dió (darált)

1 csipet só

 

  1. Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és csokoládét. Hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük.
  3. A lisztet elvegyítjük a finomra darált dióval és a csipet sóval.
  4. A kihűlt csokis vajat hozzákeverejük a tojásos masszához, majd a lisztes-diós egyveleget is beleforgatjuk. Az egészet simára keverjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe (egy kb. 27 x 18 x 3 cm-esbe) simítjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percig sütjük. A brownie sütésekor különösen fontos, hogy sikerüljön eltalálni, mikor vesszük ki a sütőből: akkor jó, amikor a teteje már szilárd, belülről pedig sötét és ragacsos.

 

 

Sajttorta

Hozzávalók / 4 adag

A masszához

15 dkg zabkeksz

5 dkg vaj

80 dkg krémsajt (tejszínes)

20 dkg tejföl

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

4 dkg étkezési keményítő

4 db tojás

A formához

1 ek vaj

 

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk,sütőpapírral kibéleljük.
  2. A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, de ez megoldható egy fagyasztózacskó és egy nyújtófa segítségével is.
  3. A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk.
  4. A masszát a tortaforma aljába tesszük és laposra nyomkodjuk alapnak, ehhez jó szolgálatot tesz egy bögre alja. A sütőben (középen, légkeverésnél 160 fokon) 10 percig sütjük.
  5. Közben a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és gyorsan belekeverjük a keményítőt.
  6. A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon 1 órát sütjük. A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától és hűlni hagyjuk.

 

 

Almás rétes

Hozzávalók / 4 adag

1 csomag réteslap

5 db alma

4 ek zsemlemorzsa

2 ek cukor

2 ek barna cukor

1 citromból nyert citromlé

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

1 kk fahéj

1 marék mazsola (rumba áztatva)

2 dl tejföl

2 dkg vaj

 

  1. A töltelék elkészítéséhez két almát felkockázunk, hármat lereszelünk. Az almákat összekeverjük a cukorral, fahéjjal, rumba áztatott mazsolával, citrom levével és héjával, és annyi vajon pirított zsemlemorzsával, amennyit felvesz a tészta. Idő függvényében érdemes egy órát állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A réteslapok közé olvasztott vajat és zsemlemorzsát teszünk. (Egy rúdhoz minimum 3 lapot használok. Aki tésztásabban szereti, használhat 5 lapot is, de akkor legyen kéznél még egy csomag réteslap.)
  3. A lapok összetekeréséhez érdemes használni egy konyharuhát. Minden elkészített lap szélére, keresztben rátesszük az almás tölteléket és az alján elhelyezett konyharuhával óvatos, de határozott mozdulattal összetekerjük.
  4. A tetejére nekem bevált az olvasztott vajjal elkevert tejföl, sokan ázottnak tartják, de nekem olyan még sosem lett. Ezért saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy légkeverésesen és 180 fokon kell megsütni.

 

 

Sacher torta

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához

12.5 dkg vaj

12.5 dkg porcukor

12.5 dkg étcsokoládé

12.5 dkg finomliszt

6 db tojás

A töltéshez és bevonáshoz

6 ek sárgabaracklekvár

14 dkg étcsokoládé

1 ek napraforgó olaj

 

A tésztához

  1. A vajat kicsit felmelegítjük, megolvasztjuk benne a csokoládét, hagyjuk hűlni.
  2. A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd lassan, folyamatosan keverve hozzáadjuk a csokis vajat is.
  3. A tojások fehérjét habbá verjük, és a liszttel felváltva több részletben a csokis masszához adjuk. Nem kell a habbal nagyon finomkodni, nem piskótát sütünk.
  4. Előmelegítettet sütőben sütőpapírral bélelt tortaformában két részletben megsütjük. Lehet egyben is sütni, és félbevágni töltéskor a lapot.
  5. Ha van rá módunk, a kihűlt tésztalapokat hagyjuk éjszakára pihenni, és csak másnap fejezzük be a tortát.

A töltéshez és bevonáshoz

  1. A baracklekvárral jól megkenjük az egyik tortalapot, majd rátesszük a másikat is.
  2. Az étcsokit mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az 1 ek étolajat, majd bevonjuk vele a tortát. Dermedés után forró késsel szeleteljük.

 

 

Churros

Hozzávalók / 4 adag

Az édességhez

2.5 dl víz

2 ek barna cukor

1 csipet só

8 dkg vaj

15 dkg finomliszt

2 db tojás

0.5 teáskanál vanília aroma

2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz)

A tetejére

5 dkg cukor

2 teáskanál fahéj

A mártogatáshoz

3 dl csokoládés puding

 

  1. Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
  2. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
  4. Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
  5. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra (célszerű eldobható habzsákot használni, nekem az anyag nem vált be, kifolyt mellette a tészta).
  6. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat).
  7. Hamar sül, amint pirul, már kész is.

 

 

Madeleine

Hozzávalók / 4 adag

10 dkg finomliszt

10 dkg olvasztott vaj

2 db tojás

10 dkg cukor

1 citromból nyert reszelt citromhéj

 

  1. A sütőt előmelegítjük, s kivajazzuk a madeleine-tepsit (12 db kagyló formájú horpadás van benne).
  2. A hozzávalókat a robotgéppel összekeverjük.
  3. A kész tésztát 15 percre hűtőbe tesszük.
  4. A massza felét belekanalazzuk a tepsi horpadásaiba.
  5. Megsütjük (tűpróba).
  6. A massza másik felét ugyanígy elkészítjük (24 darab lesz belőle).

 

 

Clafoutis

Hozzávalók (4 főre):

3 db tojás

50 g kristálycukor

125 g rétesliszt

csipet só

2 teáskanál vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

300 g zsíros tej

300 g gyümölcs (esetemben konzerv őszibarack)

 

  1. Vajjal kikenünk egy nagyobb, vagy négy kisebb sütésálló tálat.

 

  1. Egy tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral. Hozzászitálom a lisztet és a sót, csomómentesre keverem. Jöhet hozzá a vanília, a citromhéj és a tej, és ezekkel is simára keverem.

 

 

  1. A tálak aljára dobálom a gyümölcsöket, felöntöm a tejes keverékkel és 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, míg a széle aranybarnára kezd sülni. Akkor az igazi, ha a közepe rezgős.

 

  1. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

 

 

 

Tiramisu

Hozzávalók / 12 adag

1 kg mascarpone

60 db babapiskóta

3 dl feketekávé (hosszú)

60 ml amarettó (Disaronno a legjobb)

5 db tojássárgája

5 ek porcukor

3 ek cukrozatlan kakaópor

 

  1. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak.
  3. Majd az 1 kg mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz. (Elég kemény krém lesz, kitartás:) )
  4. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
  5. A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a mandulalikőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tepsibe/tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányban. A tepsi alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
  6. A krém felét rákenjük.
  7. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
  8. Rákenjük a krém másik felét.
  9. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével az egész tetejét elsimítjuk.
  10. Lefóliázva normál hűtőben 12 órát pihentetjük.
  11. Kb. 8x8-as kockára daraboljuk, és szitált nyers kakaóporral meghintjük.
  12. Ez a mennyiség pontosan egy 22x32 cm-es tálhoz elegendő.

 

 

2017.04.19.

« vissza